zaterdag, 6. juli 2013 - 22:03 Update: 03-07-2014 0:55

Tank Man, is ie nou echt of niet?

Utrecht

Voor het kunstwerk Tank Man in de tentoonstelling Call of the Mall in Hoog Catharijne in Utrecht is de kunstenaar op zoek naar iemand die het gezicht van het beeld wil zijn.

Tank Man is de man die in 1989 in China een colonne tanks tegenhield, maar zijn identiteit is onbekend. Kunstenaar Fernando Sánchez Castillo plaatste voor Call of the Mall een levensecht beeld van Tank Man midden tussen het winkelend publiek. Zodra het werk er staat, drommen er mensen omheen en leidt het tot discussies. Wat doet hij hier? Is hij echt? Wie of wat houdt hij hier tegen?

Passend gezicht voor Tank Man
Tank Man staat symbool voor de dappere eenling die zich verzet tegen de macht van een systeem waarin de menselijke maat verloren dreigt te gaan. Wie wil in zijn voetsporen treden? Met welke reden?

De kunstenaar roept het publiek op zich kandidaat te stellen of kandidaten voor te dragen. Hij zoekt naar iemand met een bijzonder verhaal, die op zijn/haar eigen wijze de moed heeft getoond om in een moeilijke situatie te gaan staan voor een wereld waarin ieder individu vrijuit kan spreken en wordt gehoord. 

Afhankelijk van de inzendingen kiest Castillo één persoon en maakt een levensecht model van het gezicht. De nieuwe versie van Tank Man zal in de laatste weken van Call of the Mall worden getoond in Hoog Catharijne. 

Bewaker
Het kunstwerk Tank Man is zo’n groot succes dat te veel mensen hem echt wilden aanraken. Hierdoor dreigde het werk beschadigd te raken. Voorlopig is Tank Man alleen in de weekenden in Hoog Catharijne te zien, vergezeld door een bewaker. Hij zorgt ervoor dat het publiek het beeld van dichtbij kan bekijken zonder het aan te raken.

 
Provincie:
Tag(s):