maandag, 14. oktober 2013 - 11:54 Update: 03-07-2014 0:50

TenneT is koperdiefstal meer dan zat

foto van elektramast | TenneT
Foto: TenneT
Arnhem

TenneT heeft zijn activiteiten om de levensgevaarlijke diefstal van koper en aluminium uit hoogspanningsstations en hoogspanningsmasten tegen te gaan geïntensiveerd. Het aantal diefstallen staat dit jaar al op meer dan tachtig. De kopercriminelen zijn 'traditioneel' vooral actief in Oost-Brabant/Zuid-Limburg en in iets mindere mate de regio Rotterdam. De laatste tijd is een fikse stijging te zien van diefstallen, vernielingen en inbraken in Oost/Midden-Nederland.

TenneT zet op dit moment via een privaat security bedrijf voormalig militairen in als in een bepaalde regio een verhoogde activiteit van koperdieven wordt waargenomen. Ook worden hoogspanningsstations voorzien van beveiligingscamera's. Nieuw is het aanbrengen van slimme camera's in gebouwen en opslagruimtes op hoogspanningsstations die onzichtbaar geactiveerd worden als er onbevoegden binnendringen. Dit project is in samenwerking met de regionale netbeheerder Alliander opgezet en is flexibel in te zetten op veel stations tegelijk. Live beelden gaan direct naar het 24/7 bemande security center van TenneT. Het security center staat in permanent contact met de nationale politie.

Koperdiefstal in hoogspanningsmasten, waarbij soms kilometers kabel op grote hoogte uit de masten worden 'geknipt', wordt tegengegaan met een nieuw ontwikkeld alarmsysteem. Op het moment dat een crimineel een mast beklimt, gaat er direct live beeld naar TenneT's security center en kan in mum van tijd de politie ter plaatse zijn om de dief in te rekenen.

Spectaculaire arrestatie

Door goede samenwerking met de politie zijn onlangs drie koperdieven gearresteerd bij hoogspanningsstation Zaltbommel. Nadat er een inbraakalarm was afgegaan op dit 150 kV-station hebben medewerkers van het security center van TenneT een politie eenheid aangestuurd om de verdachten aan te houden. Toen de politie bij aankomst niemand aantrof, is er met succes een politiehelikopter ingezet. De warmtebeeldcamera van de politiepolitiehelikopter pikte het beeld van drie verdachten op die verstopt zaten in een maïsveld. Na een achtervolging op de grond, konden de drie gearresteerd worden. De recherche onderzoekt of deze verdachten aan meerdere diefstallen te linken zijn.

Levensgevaarlijk, risico's voor stroomvoorziening

Inbraak in hoogspanningsstations, klimmen in hoogspanningslijnen1, het wegknippen van koper- of aluminium kabels en lijnen is zeer gevaarlijk. Een klein foutje kan al leiden tot de dood. Niet alleen de dief loopt enorme risico's, maar hij brengt ook omwonenden (wandelaars, spelende kinderen) én medewerkers van TenneT in gevaar.

Koperdiefstal brengt niet alleen grote veiligheidsrisico's met zich mee. Ook kortstondige onderbreking van de stroomvoorziening in een gebied, met alle ongemakken en economische schade van dien, kan een vervelende consequentie zijn. Naast strafrechtelijke vervolging door het openbaar ministerie probeert TenneT bij de daders in alle gevallen de gehele financiële schade te verhalen. TenneT vindt dat het voor een koperdief nooit mag lonen om zulke maatschappelijke risico's te nemen.

Provincie: