woensdag, 7. augustus 2013 - 20:35 Update: 03-07-2014 0:54

Timmermans:Uitblijven constructief overleg Egypte zorgelijk

Timmermans:Uitblijven constructief overleg Egypte zorgelijk
Foto: Archief FBF.nl
Caïro/Den Haag

'Het is teleurstellend en zorgelijk dat de Egyptische interim-regering vanmiddag heeft verklaard dat op dit moment geen constructief overleg mogelijk is om de spanning in de relatie met de Moslim Broederschap te verminderen.' Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag tijdens een bezoek aan Cairo.

'Egypte heeft te maken met een bijzonder complexe en gespannen politieke situatie', aldus de minister. 'Er is veel wantrouwen tussen de partijen. De spanning neemt merkbaar toe. Geweld brengt echter geen oplossing. De EU en andere internationale actoren hebben zich ingespannen een manier te vinden het gesprek tussen de partijen op gang te brengen. Mijn doelstelling was deze inspanningen te ondersteunen.'

Timmermans sprak met onder anderen de president, de premier en zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken. Daarnaast ontmoettte hij een aantal andere politieke sleutelspelers, onder wie een delegatie van Egyptische progressieve partijen, de Nationale Coalitie voor Legitimiteit (waarvan de Moslimbroederschap deel is), en de Nour-partij. Tot slot ging hij in gesprek met jongeren, mensenrechtenverdedigers en bloggers.

'Ik heb iedereen uit de grond van mijn hart aangemoedigd aan de toekomst van Egypte te denken. Een toekomst die ook voor ons in Europa, als overburen, belangrijk is. Met een Grondwet waarin alle Egyptenaren zich kunnen herkennen, vrije verkiezingen, en respect voor mensenrechten, voor iedereen, door iedereen. Het is nu aan de sleutelspelers in Egypte samen een vreedzame uitweg te vinden', aldus Timmermans.

Categorie: