woensdag, 18. september 2013 - 20:00 Update: 03-07-2014 0:52

Vier verdachte Nederlandse gokduels gepubliceerd

Foto van scheidsrechter rode kaart | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) De wedstrijden waarbij zou zijn gemanipuleerd zijn woensdag gepubliceerd. Het gaat om BV Veendam - Helmond Sport (0-0), Fortuna Sittard - SC Cambuur (1-2), FC Volendam - Excelsior (1-0) en De Graafschap - Telstar (2-1).

Deze vier wedstrijden zijn de van matchfixing verdachte Nederlandse voetbalwedstrijden. Voetbal International meldt de duels uit de Jupiler League in haar uitgave van woensdag. De betreffende duels zijn allemaal in september 2009 gespeeld.

Op welke manier er met deze wedstrijden is gerommeld, blijft de vraag. Volgens het voetbalweekblad is het ministerie van Justitie inmiddels met matchfixing bezig. Spil in de zaak zou de Nederlander Paul R. zijn, die vorig jaar werd opgepakt in verband met een kunstroof.

Uit door de Duitse justitie afgeluisterde telefoongesprekken van Paul R. zouden twee van de genoemde vier duels zijn gekomen. De KNVB zegt in een reactie in het blad dat het aan Justitie is de feiten te onderzoeken. "We hebben de wedstrijden doorgespeeld aan de UEFA. Die hebben ze door hun 'betting fraude system' gehaald, maar niets kunnen ontdekken. We hebben de wedstrijden ook aan justitie overgedragen, daar zagen ze geen aanleiding voor verder onderzoek", aldus manager competitiezaken Gijs de Jong.