zaterdag, 8. juni 2013 - 15:38 Update: 03-07-2014 0:56

Waterstand in de Rijn is gaan dalen

foto van hoge water rijn | fbf
Foto: fbf
Lobith

De waterstand van de Rijn bij Lobith daalt sinds vrijdagavond. Dit meldt Rijkswaterstaat zaterdag.

De daling is eerst langzaam en zal de komende dagen versnellen. De verwachting is dat in de loop van volgende week de uiterwaarden langzaam gaan droogvallen. Rijkswaterstaat blijft belanghebbenden zoals waterschappen informeren over de actuele waterstanden en waterstandverwachtingen.

Verwachting
De waterstand van de Rijn bij Lobith was zaterdag gedaald naar NAP +13,55 meter, nadat die vrijdag de hoogste stand van uiteindelijk NAP +13,62 meter had bereikt. De komende dagen daalt het water verder richting NAP +12 meter, naar verwachting op woensdag 12 juni. 

Vanaf dat moment zullen de uiterwaarden langzaam droogvallen. De daling van de waterstanden verplaatst zich de komende dagen door het land via de Rijn en zijtakken (Waal en IJssel) richting Noordzee en IJsselmeer.

De afvoer van de Rijn bij Lobith is met zes miljoen liter water per seconde, bijna 2,5 olympische zwembaden per seconde, voor deze periode zeldzaam. Na 1900 heeft de Rijn bij Lobith in de maand juni slechts een keer substantieel meer water afgevoerd. Dat was in 1983.

Maatregelen Rijkswaterstaat
Om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten heeft Rijkswaterstaat vorige week de stuwen in de Neder-Rijn en Lek geopend. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater richting zee.

Wanneer de waterstand verder gezakt is, kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig en het water in de IJssel blijft voldoende op peil. Naar verwachting zal dit eind volgende week zijn.

 
Provincie:
Tag(s):