vrijdag, 6. december 2013 - 8:25 Update: 03-07-2014 0:47

Zwartspaarders moeten geld weghalen uit Zwitserland en Luxemburg

Foto van eurobiljetten

Door wereldwijde druk op het bankgeheim zijn zwartspaarders niet meer welkom in landen als Zwitserland en Luxemburg. Dit schrijft het Financiële Dagblad vrijdag.

De spaarders worden volgens de krant en masse voor het blok gezet. Ze moeten òf zelf hun geld overmaken naar een andere bank òf ze krijgen een cheque mee. Daarna wordt hun rekening gewoon opgeheven. Dit zegt Ton Apeldoorn, tot 2005 jager op zwart geld bij de Fiod en sindsdien adviseur voor mensen die hun geld willen terughalen naar Nederland.

Sinds enkele jaren zetten organisaties als OESO, G20 en de EU belastingparadijzen met succes onder druk om het bankgeheim af te schaffen en maatregelen tegen belastingontwijking te nemen. Sinds september biedt het kabinet een inkeerregeleing aan. Hierdoor kunnen zwartspaarders zonder boete hun geld terughalen. Tot 1 juli 2014 krijgen spaarders die van de inkeerregeling gebruik maken geen boete. Over spaargeld dat korter dan 12 jaar is weggezet, moet wel circa 60 procent belasting worden betaald.