dinsdag, 2. september 2014 - 20:03 Update: 02-09-2014 20:16

Afpersers twee 14-jarige jongens Veldhoven krijgen 150 uur taakstraf

Afpersers twee 14-jarige jongens Veldhoven krijgen taakstraf
Foto: Archief EHF
Eindhoven/Veldhoven

Dinsdag zijn een negentien- en twintigjarige verdachte uit Veldhoven door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor afpersing van twee veertienjarige jongens. Dit meldt de rechtbank disndag.

'Ze krijgen ieder een taakstraf van 150 uur en moeten één van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van 575 euro. Een derde verdachte, ook een twintigjarige Veldhovenaar, werd vrijgesproken van deelname aan de afpersing. Hij werd wel veroordeeld voor andere delicten', aldus de rechtbank.

De afpersing gebeurde over een periode van enkele weken in oktober vorig jaar. De verdachten dreigden dat de jongens ‘in elkaar geslagen zouden worden’ en ‘een kogel door hun hoofd konden verwachten’ als zij geen geld gaven. Bovendien lieten de verdachten een foto van een vuurwapen zien. Ook deelden zij één van de slachtoffers een aantal klappen uit.

Vrijspraak
Een derde verdachte was weliswaar een aantal keer aanwezig toen de medeverdachten de jongens om geld vroegen, maar er is niet gebleken dat hij hier een actieve rol in had. Ook de slachtoffers verklaarden dat zij alleen zijn afgeperst door de andere twee verdachten. De rechtbank spreekt deze derde verdachte daarom vrij van afpersing.

Hij werd wel veroordeeld voor (poging tot) diefstal van bromfietsen en de heling daarvan, het bezit van een imitatiewapen, handel in hennep en bedreiging van een begeleider van zijn woongroep. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van acht weken, waarvan zes weken voorwaardelijk, en een taakstraf van 200 uur.

Straf
Bij het bepalen van de straf van de twee verdachten van afpersing, houdt de rechtbank rekening met de zeer jonge leeftijd van de slachtoffers. Het gaat daarom volgens de rechtbank om een laffe en gewetenloze daad. De verdachten pleegden de afpersing om snel geld te verdienen en lieten zich leiden door het gevoel ‘erbij te willen horen’.

De rechtbank zal geen voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen, zoals door de officier van justitie werd geëist, omdat de verdachten niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Volgens de rechtbank moet het incident voor beide verdachten kennelijk worden gezien als een eenmalige misstap. Ze gaven de strafbare feiten in een vroeg stadium van het onderzoek toe en verleenden verder volledige medewerking.

Provincie:
Tag(s):