vrijdag, 17. januari 2014 - 9:05 Update: 03-07-2014 0:44

Agrarische export naar Duitsland recordhoogte

foto van vlees | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De waarde van de export van agrarische producten uit Nederland is in 2013 gestegen naar een recordhoogte van €79 miljard. Dat is ten opzichte van 2012 een stijging met 5%. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte deze nieuwe cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) bekend tijdens de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

'Deze cijfers maken duidelijk dat de landbouwsector een grote rol speelt in het herstel van de Nederlandse economie. Nederland is wereldspeler op landbouwgebied en na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Dat moeten we koesteren', aldus Dijksma. De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. De 27 EU-landen hebben samen een aandeel van 80% in de Nederlandse agrarische export.

Duitsland is veruit onze belangrijkste handelspartner: 28,5% van onze agrarische export gaat er naartoe, met een waarde van €22,4 miljard. Net als voor de totale agrarische export vanuit Nederland is dit een groei van 5%. Duitsland importeert vanuit Nederland vooral vlees, zuivelproducten en eieren, sierteeltproducten en groenten en fruit. Het aandeel in de export van kaas nam toe, dat van boter nam af. De exportwaarde van groenten en fruit steeg duidelijk ten opzichte van de twee afgelopen jaren. Tomaten, paprika’s en komkommers zijn daarbij de belangrijkste producten. Ook de exportwaarde van vlees nam toe. De export van varkensvlees en pluimveevlees steeg, die van rundvlees nam iets af.

Provincie: