zaterdag, 23. augustus 2014 - 11:55 Update: 23-08-2014 16:55

Balkenende verdient flink boven eigen norm

Balkenende verdient flink boven eigen norm
Foto: Archief FBF

Oud-premier Jan Peter Balkenende verdient veel meer dan de norm, het salarisplafond voor de (semi-) publieke sector die naar hem is vernoemd.

Toen Balkenende in april 2011 werd benoemd tot partner van het grote accountans- en adviesbureau Ernst & Young verdiende hij in zijn eerste twee jaren gemiddeld zeker 466.000 euro per jaar, inclusief pensioenopbouw. Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Deze maand liet Balkenende zijn jaarrekeningen over 2012 en 2013 bij de Kamer van Koophandel achter. NRC Handelsblad heeft deze jaarrekeningen onderzocht. Uit de stukken blijkt ook dat Balkenende twee vennootschappen heeft opgericht, die hij vernoemde naar zijn gezin: AmeBie BV en AmeBie Beheer BV (zijn dochter heet Amelie, zijn vrouw Bianca).

Het inkomen van Balkenende is nu aanzienlijk hoger dan zijn salaris als premier. Toen verdiende hij 'slechts' 155.000 euro per jaar. Het gigantische salaris dat Balkenende nu verdient is overigens niet in strijd met de regels die hij zelf ooit opstelde. Ernst & Young valt niet onder de (semi-) publieke sector. De norm geldt dus niet voor hem.

Balkenendenorm
In zijn tijd als premier werd de salarisnorm voor functionarissen in de publieke sector naar hem vernoemd. Volgens de balkenendenorm mogen zij niet meer dan 130 procent van het salaris van de minister-president verdienen.

Provincie:
Tag(s):