zaterdag, 5. april 2014 - 15:54 Update: 03-07-2014 0:38

Chinezen pikken signaal op een zwarte doos

foto van Malaysia Airlines | fbf
Foto: fbf

Een Chinees schip dat meedoet met de zoektocht in de Indische Oceaan naar de vermiste Boeing 777 heeft een signaal opgevangen op een frequentie die wordt gebruikt voor bakens in zwarte dozen van vliegtuigen.

Het is nog niet duidelijk of het signaal van het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines is. Dit meldt het Chinese persbureau Xinhua zaterdag. De autoriteiten in Maleisië en Australië die de zoektocht leiden hebben het bericht nog niet bevestigd. Sinds vlucht MH 370  van de radar verdween en spoorloos is, is het onduidelijk wat er met het vliegtuig is gebeurd. Een deel van de antwoorden bevindt zich in de zwarte dozen, maar de batterijen raken op waardoor de kans om ze te lokaliseren steeds kleiner wordt.

Er is voorlopig nog geen enkel bewijs dat het signaal dat werd opgevangen in de zuidelijke Indische Oceaan (25 graden zuiderbreedte en 101 graden oosterlengte) afkomstig is van het verdwenen toestel. Tenslotte worden er wel meer signalen over dezelfde golflengte gestuurd, zo melden verschillende media zaterdag.

Kort nadat de Australische autoriteiten bekendmaakten dat de zoektocht naar de Boeing 777 in de meest intensieve fase tot nu was beland, kwam het nieuws naar buiten over het opgevangen signaal. Zaterdag helpen 13 vliegtuigen en 11 schepen van verschillende landen mee met zoeken naar mogelijke wrakstukken van de verdwenen Boeing. Het wordt hoog tijd dat ze de zwarte dozen vinden, omdat de batterijen van deze dozen na maximaal 40 dagen leeg zijn.

Sinds gisteren wordt er ook onder water plaats. Een Australisch en een Brits marineschip proberen met onderwatermicrofoons het akoestisch signaal op te vangen dat de zwarte dozen mogelijk nog uitzenden.

Categorie:
Tag(s):