maandag, 11. augustus 2014 - 10:11 Update: 11-08-2014 10:16

Cruijff: 'Eredivisie gaat kwalitatief achteruit'

Cruijff: 'Eredivisie gaat kwalitatief achteruit'
Foto: Archief EHF

(ElfVoetbal - Blik Op Nieuws) Iedereen in Nederland is lyrisch over Louis van Gaal en zijn inmiddels beroemde 5-3-2-tactiek.

Volgens Johan Cruijff had de trainer het Nederlands elftal nooit zo moeten laten spelen.

Door het WK is het aanzien van het Nederlandse voetbal gestegen, alleen kunnen de clubs dat internationaal maar moeilijk waarmaken. Dat begint al omdat veel clubs gedwongen zijn hun beste spelers te verkopen. Daardoor gaat de eredivisie er kwalitatief dus niet op vooruit. Het voordeel voor het individu levert dus een nadeel voor het totaal op", zo laat de columnist in de Telegraaf weten.

"Daarom moet er nog meer accent op de opleiding komen te liggen. Spelers rond hun 23e kwijtraken is een realiteit waarmee we in Nederland moeten leren leven. Het minste wat kan worden gedaan is om het wegvallen van deze generatie voetballers op te vangen door nieuwe talenten, die in ieder geval de basisprincipes van ons voetbal beheersen. Daar is nog veel winst mee te boeken. Voetballen zoals in Brazilië zal in de eredivisie niet worden gepikt. Om de stadions vol te houden moet er aanvallend en aantrekkelijk worden gespeeld."

De analyticus vindt vooral dat het baltempo omhoog moet. "Allemaal details die al heel jong kunnen worden aangeleerd. Ik heb er de afgelopen jaren al vaak op gewezen en heb me voorgenomen het komende seizoen daar nog nadrukkelijker op te gaan letten. In Brazilië werd het Nederlands elftal gedwongen om af te wijken van onze voetbalcultuur, omdat veel spelers niet in staat waren om volgens onze eigen huisregels te voetballen. Dat mag nooit meer gebeuren."

Categorie:
Tag(s):