vrijdag, 19. december 2014 - 13:39 Update: 19-12-2014 17:35

Geen proef met snorfietsers in Amsterdam

Kamer ziet niets in proef met snorfietsers op rijbaan in Amsterdam
Foto: Archief EHF
Amsterdam/Den Haag

Een meerderheid in de Tweede kamer heeft tegen de plannen van Amsterdam gestemd om een proef te houden waarin snorfietsers met helmplicht van het fietspad naar de rijbaan worden verplaatst.

Donderdag schaarde een meerderheid van de kamer zich achter een oproep die CDA en PVV aan het kabinet deden om af te zien van de proef. De gemeente Amsterdam zit met het probleem dat snorfietsen, scooters met een blauw kenteken, massaal de maximumsnelheid overtreden.

'Fietsers ondervinden hier veel overlast van en lopen, net als snorfietsers zelf, steeds meer gevaar', aldus de gemeente Amsterdam. Het aantal snorfietsers in Amsterdam stijgt spectaculair waardoor de gemeente Italiaanse toestanden vreest. 'In de smalle straten van Amsterdam is het al druk genoeg met fiets, openbaar vervoer, auto en brommer naast elkaar', stelt de gemeente. 

Amsterdam vroeg het Rijk daarom om maatregelen die het de gemeente mogelijk maken de scooters op een veilige manier van het fietspad te weren. Amsterdam is nu al weliswaar bevoegd om als wegbeheerder de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen zonder dat de wetgeving daarvoor moet worden aangepast, maar een dergelijke maatregel zonder helmplicht is ondenkbaar.

Provincie: