dinsdag, 4. maart 2014 - 10:31 Update: 03-07-2014 0:41

Getuigenis destijds 15-jarige jongen in Demmink-zaak

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het voorlopig getuigenverhoor rond oud-topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid Joris Demmink is dinsdag van start gegaan, zo melden verschillende media.

De rechter-commissaris in Utrecht zal in de komende weken in totaal negen getuigen horen. Dinsdag is een voormalig jongerenprostitué aan de beurt. Woensdag mogen twee rechercheurs getuigen die hebben meegedaan aan een onderzoek in de jaren 90 naar jongensprostitutie, waarin hooggeplaatste functionarissen, onder wie Demmink, zouden zijn opgedoken. Maar dat onderzoek is nooit afgemaakt.

Het is voor het eerst dat getuigen in het openbaar onder ede worden gehoord over de geruchten die al jaren de de ronde doen over de voormalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie. Volgens deze geruchten zou de oud-secretaris-generaal minderjarige jongens seksueel hebben misbruikt.

Het gaat om de civiele procedure tegen Demmink. Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek. De stichting De Roestige Spijker heeft het voorlopig getuigenverhoor aangevraagd. De stichting wil een Amerikaanse documentaire over Demmink, genaamd Dutch Injustice, verspreiden. Demmink is daar tegen en ziet verspreiding van de film als onrechtmatig. Aan de hand van het getuigenverhoor wil de stichting bepalen hoe sterk zij staat voor het geval Demmink juridische stappen onderneemt. In de film vertelt de ex-prostitué over zijn contacten met Demmink. De ex-prostitué verklaart dat dit misbruik in de jaren 90 plaatsvond.

De getuigen die gehoord gaan worden zijn een voormalige jongensprostitué, twee rechercheurs die in de jaren negentig onderzoek deden naar netwerken van klanten van minderjarige jongensprostitués, een voormalig stafmedewerkster van het ministerie van Veiligheid en Justitie, twee voormalige gevangenisdirecteuren en een privédetective.

Provincie: