vrijdag, 10. januari 2014 - 21:31 Update: 03-07-2014 0:44

Grote zorgen om welzijn kinderen Zuid-Soedan

foto van kinderen Zuid-Soedan | Save The Children
Foto: Save The Children

Door het aanhoudende geweld in Zuid-Soedan zijn al meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen, het merendeel kinderen. De Nederlandse Machiel Pouw, deskundige op het gebied van kinderbescherming van Save the Children in Nederland, landde gisteren in de hoofdstad Juba. Machiel: "Save the Children maakt zich ernstig zorgen om het welzijn van duizenden kinderen.

Ze hebben vaak gezien hoe hun ouders zijn omgebracht, hun huizen zijn leeggeplunderd en zijn in de chaos van het geweld hun dierbaren kwijtgeraakt. Deze kinderen hebben dringend hulp nodig."

Duizenden kinderen zijn gevlucht naar een van de VN bases of dwalen door het land en proberen alleen te overleven. Ze zijn vaak zwaar getraumatiseerd en moeten zo snel mogelijk weer in een veilige basis terechtkomen. Save the Children leidt in Juba de activiteiten om kinderen die in de chaos van het geweld gescheiden zijn geraakt van hun familie, te herenigen met familieleden of om hen onder te brengen in tijdelijke gastgezinnen. Machiel: "Het is mijn hoogste prioriteit om, samen met mijn lokale collega's dit vangnet zo snel mogelijk op te zetten en uit te breiden, want de nood is zeer hoog. Kinderen slapen onder bomen en worden bedreigd door malaria en ziektes die veroorzaakt worden door het drinken van vuil water uit rivieren en moerassen."

Naast het opvangen van kinderen biedt Save the Children noodhulp aan gevluchte families. Deze week is een derde vliegtuig van Save the Children geland in Juba met voldoende hulpgoederen om 5.000 families te voorzien van onderdak, dekens en muskietennetten. Deze 40 ton aan goederen komt bovenop de vracht die twee eerdere vluchten naar het geweld geteisterde land hebben overgebracht. De eerdere vluchten boden plaats aan tenten, jerrycans, waterfilters, dekens, ziekenhuistenten en wateropslagtanks.

De goederen worden in samenwerking met VN organisaties gedistribueerd aan families die gevlucht zijn voor het geweld en nu een veilig heenkomen hebben gezocht op een van de overvolle bases van de Verenigde Naties in Juba, Bor, Malakal en Bentiu. Anderen zijn gevlucht naar veiligere delen van het land, zoals Awerial. Het grootste deel, namelijk 60% van deze vluchtelingen, zijn kinderen. Kinderen raken verstrikt in geweld en lopen het risico om gerekruteerd en misbruikt te worden of gescheiden te raken van hun familie.

Machiel: "Save the Children heeft meerdere programma's waarin jongeren worden opgeleid en getraind zodat zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. De jongeren met wie we werken, kunnen vaak niet lezen en schrijven, hebben geen enkel economisch perspectief. Dit maakt hen zeer beïnvloedbaar. Door het geweld staat de voortgang van deze programma's zeer onder druk. Het is van essentieel belang dat deze activiteiten zo snel mogelijk weer hervat worden."