zondag, 23. november 2014 - 19:30 Update: 23-11-2014 21:58

Honderden apps verspreiden persoonlijke data

Groot aantal apps verzamelen persoonlijke data
Foto: SXC

Honderden Nederlandse apps voor op de mobile telefoons verzamelen informatie van gebruikers zonder dat de gebruiker dit door heeft. Dit meldt de NOS.

Afgelopen maanden werd er door beveiligingsbedrijf Securify duizenden Android-apps getest op veiligheid. Meer dan de helft van de app verwerkt persoonlijke informatie van de telefoon, zoals wachtwoorden, foto’s en e-mailadressen. Daarnaast bleek bij 45 procent van de apps de data te onderscheppen te zijn.

De apps die ‘lek’ zijn ondermeer van datingsites, financiën, het tellen van calorieën en reizen. Namen van de app worden door het bedrijf niet verteld

‘We proberen met de ontwikkelaars van de apps in contact te komen om ze op hun fouten te wijzen’, aldus  David Vaartjes van Securify. ‘In de praktijk blijkt dat overigens nogal lastig en duurt het lang voordat de fouten zijn hersteld.’

Het onderscheppen van data gebeurd vooral bij openbare wifi netwerken. Het is het beste om helemaal niet van die netwerken gebruik te maken. Dit alleen als ze voor 100 procent te vertrouwen zijn. 

Categorie: