vrijdag, 11. april 2014 - 21:04 Update: 03-07-2014 0:38

Kinderopvang mag niet-ingeënte kinderen niet weigeren

Foto van vaccin | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Kinderen die uit principiële redenen niet zijn ingeënt mogen door een kinderdagverblijf niet zomaar worden geweigerd.

Volgens de Wet kinderopvang kan dat niet. Dat hebben de ministers Asscher en Schippers geantwoord op Kamervragen. Bovendien stellen de ministers dat een algehele weigering zou betekenen dat er een onderscheid wordt gemaakt op grond van godsdienst of levensovertuiging. En dat is ook niet toegestaan. Dit schrijven verschillende media vrijdag.

VVD-Kamerleden Arno Rutte en Ockje Tellegen hadden de minister gevraagd om de mogelijkheid tot weigeren te onderzoeken. Dit naar aanleiding van een baby die op een Haagse crêche besmet raakte met de mazelen doordat de baby in contact kwam met een kind dat mazelen had. Dat kind was bewust niet ingeënt. De baby zelf was nog geen 14 maanden oud en dus nog niet ingeënt tegen de mazelen.

Asscher en Schippers vinden wel dat een kinderopvangvoorziening ervoor moet zorgen dat de opvang plaatsvindt in een veilige en gezonde omgeving. Afhankelijk van de situatie kan er een reden zijn om kinderen tijdelijk de toegang te ontzeggen. De rechter of het College voor de rechten van de mens moet oordelen of een weigering juridisch wel kan.

Kinderen die niet gevaccineerd zijn kunnen anderen besmetten. Maar ook gevaccineerde kinderen kunnen drager zijn van de ziektes waarvoor ze vaccinaties hebben gekregen.

Provincie: