maandag, 13. januari 2014 - 9:48 Update: 03-07-2014 0:44

Leidende positie Gerard de Rooy Dakar Rally verstevigd

Foto van de Rooy Dakar | Iveco
Foto: Iveco
Foto van de Rooy Dakar | Iveco
Foto: Iveco

Gerard de Rooij heeft met zijn Iveco Powerstar zijn leidende positie in het algemeen klassement van de Dakar Rally verstevigd dankzij een derde plaats in de lange 7e etappe.

Hans Stacey kwam als derde over de finish en wist ook zijn klassering in het algemeen klassement vast te houden. De twee Nederlanders zien zich geplaatst tegenover een groot aantal tegenstanders maar wisten zich uitstekend te handhaven door tactisch te rijden.

“Bij dit soort pistes is het zaak dat je scherp blijft en voorzichtig omgaat met banden en remmen. Elke steen die je kunt ontwijken is meegenomen. We zagen na zo’n 250 kilometer Marcel van Vliet met een kapotte band staan en dan weet je dat het daarna een zware dag wordt. Val je op pistes als vandaag terug, dan is er geen kans om het nog goed te maken, want passeren is op deze ‘weggetjes’ nagenoeg onmogelijk. Zeker voor onze trucks, een hachelijk avontuur,” zegt Gerard aan het eind van de lange etappe. “Door de hoogte verloren we zo’n 30% aan motorvermogen, maar dat is voor iedereen hetzelfde.”

Aan de tussentijden van de 7e etappe, een rondje Salta met 524 kilometer Special, was te zien dat het erg snel ging. Vanaf de eerste kilometer is het Nikolaev, de winnaar van de vorige Dakar-editie, die in de aanval gaat en de leiding neemt. Maar hij heeft zijn voorsprong na zo’n 300 kilometer nog nauwelijks weten uit te bouwen. Teamgenoot Sotnikov en Gerard de Rooij rijden dan nog binnen de 30 seconden achter hem. Pas in het 2e deel kan hij door meer risico’s te nemen zijn voorsprong iets vergroten om uiteindelijk met 2:55 minuut voorsprong op teamgenoot Sotnikov de Special winnend af te sluiten. Gerard de Rooij weet een keurige 3e plaats te bezetten met een achterstand van slechts 3:49 minuut. Na Gerard komt de winnaar van de vorige etappe, Peter Versluis, binnen met een achterstand van 8:04 minuut. Belangrijker voor het algemeen klassement is het tegenvallende resultaat van Karginov die als 7e doorkomt en 8:45 minuten achterstand op Gerard de Rooij, de leider in het algemeen klassement, oploopt.

Hans Stacey legt beslag op de 8e plaats met een achterstand van 15:10 minuut op de dagwinnaar. De snelle Iveco-service is goed aan elkaar gewaagd en komt gebroederlijk door op een 15e en 16e plaats met een achterstand van respectievelijk 19:48 voor Jo Adua en 20:43 voor Pep Vila.

Ruim voorsprong

In het algemeen klassement blijft Gerard de Rooij in zijn Iveco Powerstar op kop met een voorsprong van 37:50 minuut op Kamaz-rijder Karginov. Op de 3e plaats staat Kamaz-rijder Nikolaev die een achterstand heeft van 1:03:08 uur, gevolgd door de derde Kamaz-coureur Sotnikov. Hij heeft een achterstand van 1:21:46 uur.

Hans Stacey staat met zijn Iveco Trakker 5e in het algemeen klassement maar voelt de hete adem van Ales Loprais in zijn Tatra in zijn nek. Het verschil tussen beiden bedraagt slechts 22 seconden, voorlopig in het voordeel van de Iveco-rijder. Zijn teamgenoot Pep Villa volgt als 7e maar laat wel een klein half uurtje liggen op zijn teamgenoot Hans Stacey en Ales Loprais. Met de 12e plaats van Jo Adua staan alle vier trucks van het Iveco Team Dakar De Rooy nog voorin het klassement.

Bij de eerste 10 deelnemers staan 4 Kamaz’s, 3 Iveco’s, 2 Man’s en 1 Tatra.

Na het rondje Salta – Salta verlaten de deelnemers na 7 etappes het rallygekke Argentinië en ligt het hooggebergte van de Andes voor hen om de 35e Dakar Rally voort te zetten. De 8e etappe loopt van Salta naar Calama en heeft een totale lengte van 824 kilometer. Het wordt eerst een lange verbindingsroute van 522 kilometer die vroeg van start gaat omdat er altijd tijd wordt verloren bij de grenscontrole tussen de beide Zuid-Amerikaanse landen. De eerste dag op Chileense bodem voert de Special van 302 kilometer over een hard en rotsachtig terrein. Daarbij moeten de trucks achter de auto’s aansluiten waardoor er weer de nodige, moeilijke inhaalpogingen zullen moeten worden ondernomen. Het wordt een bewolkte, droge dag met een temperatuur van 25 graden Celsius en weinig wind.

Categorie: