donderdag, 11. september 2014 - 14:34 Update: 11-09-2014 16:04

'Lek in website Onderzoeksraad voor Veiligheid'

'Lek gevonden bij Onderzoeksraad voor Veiligheid'
Foto: Screenshot
Den Haag

Via een zoekopdracht via Google is het KRO-programma Brandpunt Reporter op een lek gestuit in de website van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Het lek kwam op de vooravond van de publicatie van het rapport over de MH17 aan het licht.

Via de website kwamen er wachtwoorden van onder andere email-accounts, twitter en interne databases op straat te liggen. De Onderzoeksraad is op de hoogte gesteld van het lek en heeft de pagina onbereikbaar gemaakt.

Een woordvoerder van de Raad bevestigd tegenover Brandpunt Reporter dat er een lek is geweest. ‘Ik wil benadrukken dat de wachtwoorden geen betrekking hebben op het interne netwerk van de Onderzoeksraad waar de onderzoeksdossiers zijn opgeslagen. Bovendien zijn het rapport van eerste bevindingen over de crash met vlucht MH17 en het bijbehorende persbericht bewust niet eerder in het redactiesysteem ‘klaargezet’.’

De Onderzoeksraad heeft een extern bureau ingeschakeld om een onderzoek in te stellen. Een IT-deskundige laat aan Brandpunt weten dat het lek vermoedelijk ontstaan is door verkeerde configuratie bij de bouw van het interne redactiesysteem.