dinsdag, 2. december 2014 - 15:39

Meisje (17) baart kind op wc van Dolfinarium

Meisje (17) baart kind op wc van Dolfinarium
Foto: Archief EHF
Harderwijk

De destijds 17-jarige meisje, dat eind augustus 2013 een baby kreeg in het Dolfinarium te Harderwijk, is veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van zes maanden, met een proeftijd van twee jaren. Hierbij stelt de rechtbank de bijzondere voorwaarde dat zij zich gedurende de proeftijd zal gedragen naar de aanwijzingen en voorschriften die het Bureau Jeugdzorg haar zal geven.

Geen hulp gevraagd

De jonge vrouw is op de laatste dag van haar stage in het Dolfinarium op de wc bevallen van een voldragen baby. Zowel voorafgaand aan de bevalling, tijdens de weeën, als gedurende en na de bevalling heeft zij op geen enkele manier om hulp gevraagd. Ondanks de moeilijke situatie waarin de vrouw zich bevond, geen van haar collega’s was immers op de hoogte van haar zwangerschap, had het enkel en alleen op haar weg gelegen om hulp te vragen en haar pasgeboren, hulpeloze baby de juiste verzorging te bieden. Dat verdachte dit heeft nagelaten en haar baby in eerste instantie in de wc heeft laten liggen en later in een tas heeft gedaan. Hiermee heeft de ze zich schuldig gemaakt aan in een hulpeloze toestand brengen of laten van haar baby. Door dit misdrijf is de baby overleden.

Al onder behandeling

De straf is lager dan door de officier van justitie geëist. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van moord of doodslag. De rechtbank vindt dat het meisje de baby in hulpeloze toestand heeft gebracht met de dood tot gevolg. Het meisje heeft zich de afgelopen periode  vrijwillig onder behandeling van een psycholoog gesteld.

Provincie: