donderdag, 8. mei 2014 - 16:50 Update: 03-07-2014 0:36

Moeder van overleden broertjes doet voor het eerst haar verhaal op TV West

foto van moeder Ruben en Julian | RTV West
Foto: RTV West
Den Haag

In mei 2013 heeft de verdwijning van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist heel Nederland in zijn greep. Zoekacties door politie, leger en vrijwilligers in de weken daarna leveren niks op. Een voorbijganger vindt de lichamen van de jongens bij toeval, in een duiker in de weilanden bij Cothen. In de documentaire ‘Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees’ doet moeder Iris voor het eerst haar verhaal. De documentaire is op zondag 18 mei te zien op TV West.

Ruben en Julian
Het is maandag 6 mei 2013 als de vader van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn zoons ophaalt voor een korte vakantie. Ze zijn op dat moment bij hun moeder. Vader en moeder zijn al een tijdje uit elkaar en ze hebben afgesproken dat Ruben en Julian de tweede week van de meivakantie met hun vader doorbrengen. Dinsdagochtend 7 mei wordt vader echter dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat in Doorn. Hij heeft zichzelf opgehangen. Van de broertjes ontbreekt ieder spoor. De politie start direct met een grote zoekactie. In eerste instantie leidt die naar Zuid-Limburg. Uit de gegevens van een pinbetaling valt op te maken dat de vader op maandagavond nog heeft getankt in het Limburgse plaatsje Neerbeek. Dagenlang zoekt de politie in Limburg, maar na ruim een week richten ze zich steeds meer op de provincie Utrecht. Inmiddels leeft heel Nederland mee en domineert de vermissing van de broertjes de media.

Op zondag 19 mei komt de politie met het bericht waar iedereen al bang voor was: de broertjes Ruben en Julian zijn dood. Hun lichamen worden 's middags door een voorbijganger gevonden in een sloot in Cothen. Ze zijn omgebracht door hun vader.

Documentaire
In de documentaire, gemaakt door RTV Utrecht, doet moeder Iris voor het eerst haar verhaal. Een emotionele terugblik op twee weken waarin haar zoons spoorloos waren. Een periode van verdriet en wanhoop met uiteindelijk een dramatische afloop. Op zondag 18 mei om 18.00 uur is deze aangrijpende documentaire eenmalig te zien op TV West.

Provincie:
Tag(s):