vrijdag, 9. mei 2014 - 14:09 Update: 03-07-2014 0:36

Noodverordening uit angst voor supportersgeweld op dancefeest

Foto van politie in gele hesjes | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Voorst

De burgemeester van het Gelderse Voorst heeft een noodbevel afgekondigd van zaterdag 10 mei van 10.00 uur tot zondag 11 mei 02.00 uur. Dit meldt de gemeente Voorst vrijdag.

Burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst heeft het noodbevel afgegeven uit angst voor supportersgeweld van NEC-supporters tijdens het dance-evenement Xxlerator Outdoor in het recreatiegebied Bussloo.

De politie beschikt over informatie dat een groep bij hen bekende NEC-supporters zaterdag dance-evenement Xxlerator Outdoor willen bezoeken met het oogmerk de
openbare orde daar te verstoren.

Op het dance-evenement worden ca. 10.000 bezoekers verwacht. ‘Een dergelijk dance-evenement is kwetsbaar voor verstoringen van de openbare orde door de hoeveelheid bezoekers en omdat er over het algemeen drugs en alcohol wordt gebruikt’, aldus valt in de noodverordening te lezen.

De supportersgroep heeft volgens de politie in de afgelopen twee jaar meermalen soortgelijke evenementen heeft bezocht, waarbij de openbare orde ernstig is verstoord.

Uit informatie van de politie blijkt dat deze groep regelmatig betrokken is bij openlijk geweld, vechtpartijen en vernielingen en bewust de confrontatie zoekt met andere supportersgroepen of de politie.

Bovendien blijkt uit gegevens en ervaringen van de politie dat de supportersgroepen van NEC Nijmegen en Go Ahead Eagles Deventer op dit moment op gespannen voet met elkaar leven en Go Ahead het evenemententerrein Bussloo als haar terrein claimt.

Door deze samenhang van ontwikkelingen er ernstige verstoringen van de openbare orde dreigen door vernielingen en gewelddadige confrontaties tussen de diverse supportersgroepen dan wel tussen supportersgroepen en individuele bezoekers van het evenement Xxlerator.

Ter voorkoming van wanordelijkheden moet deze groep supporters de toegang tot het evenement Xxlerator Outdoor en de gemeente Voorst worden ontzegd.

Provincie: