maandag, 24. maart 2014 - 8:54 Update: 03-07-2014 0:39

Nuclear Security Summit 2014 van start gegaan

foto van Obama | Paul Groeneveld en anderen
Foto: Paul Groeneveld en anderen
foto van Obama | BON
Foto: White House
White Hawk helikopter | Piet Luijken
Foto: Piet Luijken
Den Haag/Amsterdam

Maandagmiddag is rond 15.15 uur in het World Forum in Den Haag de Nuclear Security Summit (NSS) van start gegaan. Premier Rutte heette de 58 wereldleiders, waaronder president Barack Obama, welkom.

De 58 wereldleiders zijn bijeen om concrete afspraken te maken om nucleair terrorisme te voorkomen.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama kwam maandagmiddag rond 12.30 per auto aan in Den Haag aangekomen. Daar zal hij maandagmiddag de 53 regeringsleiders en staatshoofden ontmoeten tijdens de NSS-top.

Obama kwam maandagochtend om 8.50 uur op Schiphol aan en vertrok per helikopter naar het Rijksmuseum. Daar werd hij ontvangen door premier Mark Rutte. Aan het eind van het bezoek aan het Rijksmuseum gaven de heren een gezamenlijke persverklaring.

Obama bedankte Nederland voor haar gastvrijheid en was blij vereerd met het korte bezoek aan het Rijksmuseum alwaar hij in zijn studiejaren veel over onder andere de Nachtwacht had gelezen, en nu het kunstwerk met eigen ogen kon bewonderen. Tijdens de persconferentie, die plaats vond voor de Nachtwacht grapte Obama: ''Ik vindt het het mooiste decor waar ik ooit heb gestaan in al mijn toespraken''.

Tijdens het bezoek is een foto van Obama gemaakt met de Nachtwacht op de achtergrond. De foto wordt gebruikt in een advertentie, die vrijdag in de cultuurbijlage van de New York Times verschijnt.

'The Beast'
Na het korte bezoek in Amsterdam vertrok Obama in zijn zwaar gepantserde auto 'The Beast' richting Den Haag waar hij rond 12.30 uur aankwam. 

Het is voor Obama de eerste keer dat hij in Nederland is. Dinsdag zal Obama, na een overnachting in Noordwijk, weer terug naar de VS vliegen.