dinsdag, 25. maart 2014 - 19:49 Update: 03-07-2014 0:39

Problemen transgenderzorg door NZa in kaart gebracht

Foto van stoel arts medisch praktijk ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de problematiek rond de transgenderzorg in Nederland in kaart brengen. Dit meldt de NZa dinsdag.

Daarbij kijkt zij naar twee zaken: of verzekeraars wel voldoende hun best doen om transgenders de zorg te geven die zij nodig hebben en of het VUmc mogelijk misbruik maakt van een machtspositie.

Al enige tijd heeft het VUmc een patiëntenstop voor nieuwe transgenderpatiënten omdat het ziekenhuis niet tot overeenstemming kan komen met verzekeraars over het budget. Sindsdien kunnen talloze transgenders in Nederland zich niet meer aanmelden voor een integraal traject bij het VUmc. Het VUmc is het enige ziekenhuis dat deze zorg integraal en in alle varianten aanbiedt in Nederland.

Hoewel de NZa nog geen klachten heeft ontvangen dat verzekeraars zich niet aan hun zorgplicht houden, wil zij toch onderzoek doen nu de onderhandelingen tussen VUmc en verzekeraars zijn stukgelopen, zodat transgenders hier niet de dupe van worden.

Mocht uit het onderzoek een machtspositie of het niet nakomen van de zorgplicht blijken, dan zal de NZa handhaven en maatregelen opleggen.