donderdag, 2. januari 2014 - 17:02 Update: 03-07-2014 0:45

Regen tijdens jaarwisseling leidt tot minder schade

Foto van oud en nieuw vuur in Groningen | Bert van den Berg
Foto: Bert van den Berg
Foto van oud en nieuw vuur in Groningen | Bert van den Berg
Foto: Bert van den Berg
Utrecht

Het schadebeeld van de jaarwisseling wijkt nauwelijks af van vorig jaar. De eerste schattingen komen uit op ongeveer negen miljoen euro, blijkt donderdag uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Dat is één miljoen euro minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. De eerste schadecijfers betreffen alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s. Het daadwerkelijke schadebedrag zal nog oplopen, omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn.

Daarnaast is de schade aan overheidseigendommen niet meegerekend. De prognose is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Net als vorig jaar verliep de jaarwisseling in grote delen van Nederland regenachtig, waardoor veel feestvierders binnen bleven of slechts kort op straat waren.

Dat zorgde voor minder vuurwerkschade en vandalisme. De claims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken/gevels – vaak als gevolg van zwaar (illegaal) vuurwerk.

Provincie: