maandag, 7. april 2014 - 16:49 Update: 03-07-2014 0:38

Ruim 32 kilo heroïne onderschept tijdens vierdaagse drugsactie

Foto van controle van auto op drugs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Tilburg

Politie- en douanediensten in de Benelux hebben vanaf donderdag 3 april tot en met zondag 6 april 2014 gezamenlijk een internationale actie (Etoile) gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme.

In België werd onder meer beslag gelegd op 32 kilo heroïne. In Nederland werden onder meer twee runners en twee Fransen aangehouden die in het bezit waren van heroïne en cocaïne.

Internationale samenwerking
Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie succesvol geweest. Door dit verdrag kunnen politieambtenaren uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij deze actie zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en provinciale wegen, op treinen, bussen en in drugspanden. In de Benelux werd gecontroleerd op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz.

De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in de treinen op de internationale treinverbindingen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Resultaten België
111 van de 1443 gecontroleerde mensen bleken in het bezit van drugs. In totaal werd er tijdens de actie meer dan 32 kilo heroïne buit gemaakt. 16 mensen werden gerechtelijk aangehouden, 6 voertuigen werden in beslag genomen en 3 panden werden als drugspand geïdentificeerd. In totaal namen 382 politie- en douaneambtenaren uit België deel aan de controleactie.

aantal gecontroleerde personen: 1443
aantal gecontroleerde voertuigen: 1004
aantal gecontroleerde treinen: 14
aantal personen in bezit van drugs: 111
aantal gerechtelijke aanhoudingen: 16
aantal geïdentificeerde drugspanden: 3

Inbeslagnames:
hasjiesj: 180,30 gram
marihuana: 2061,31 gram
cannabiszaden: 22 stuks
joints: 29 stuks
heroïne: 32943,70 gram
cocaïne: 1,7 gram
amfetamines: 1559,74 gram

Resultaten Nederland
Dordrecht
In Dordrecht concentreerde de actie zich op rijksweg A16. Er werden 25 voertuigen gecontroleerd. In drie auto's werden drugs aangetroffen met in totaal 96 gram marihuana en 52 gram hasj. Ook werd in een auto met Frans kenteken, een in Italië woonachtige Albanees aangetroffen die twee vuilniszakken met vermoedelijk 30 kilo versnijdingsmiddel bij zich had.

Hij werd aangehouden. Verder werd een ongewenst vreemdeling aangehouden. Ook werd een Fransman op de bon geslingerd ter zake bumperkleven. Er werd voor 1930 euro aan boetes geïncasseerd.

Maastricht
Tijdens de actie werden in Eijsden twee Fransen, een 33-jarige man en een 33-jarige vrouw en twee vermoedelijke runners, een 27 jarige man uit Maastricht en een 21-jarige man uit Spaubeek aangehouden. Bij de 27-jarige verdachte uit Maastricht werd een verpakking met een kleine hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Bij de 21-jarige man uit Spaubeek werden in de onderbroek 10 bolletjes met vermoedelijk cocaïne en 8 bolletjes heroïne aangetroffen. De harddrugs hebben een totaal gewicht van 40 gram.

De 33-jarige Franse vrouw had een gebruikershoeveelheid heroïne bij zich. De auto's van de Nederlanders en de Fransen zijn in beslag genomen. De aangehouden vrouw wilde niet meewerken aan een rontgenonderzoek om vast te stellen of ze nog verdovende middelen (bolletjes) had ingeslikt. Zij is in een isoleercel geplaatst en haar ontlasting wordt onderzocht. Ook werden bij de verdachten twee goedgelijkende namaakvuurwapens aangetroffen, welke geschikt zijn voor bedreiging.

West Brabant / Landelijke Eenheid
Er werden 11 Franse voertuigen gecontroleerd onder meer bij het knooppunt Hooipolder. Er waren twee bestuurders die meer dan 5 gram soft drugs bij zich hadden. Zij hebben elk een boete van 750 euro betaald. Verder werden vier Fransen aangetroffen met gebruikershoeveelheden, minder dan 5 gram. Zij deden afstand van de drugs.