dinsdag, 14. oktober 2014 - 19:00 Update: 14-10-2014 21:21

UMCU richt 4 'ebola-bedden' in, inmiddels al meer dan 4000 doden

Utrecht

Eén van de vele maatregelen die Nederland neemt ter bestrijding van Ebola in de drie getroffen landen Liberia, Sierra Leone en Guinee is de in internationaal verband opgezette repatriëring en opvang van internationale hulpverleners die mogelijk besmet zijn met het ebolavirus.

Nederland heeft voor deze Europese 24/7 medische evacuatiecapaciteit vier bedden in het Calamiteitencentrum van het UMC Utrecht beschikbaar gesteld. Dit heeft minister Ploumen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. 

Medische repatriëring

Het kabinet vindt het van groot belang dat er meer hulpverleners naar het getroffen gebied gaan en spant zich daarom in voor het bieden van eventuele repatriëring. Met de VS (US State Department) werd een Memorandum of Understanding gesloten over het gebruik van een evacuatietoestel (Phoenix air) voor Nederlanders die Ebola-symptomen vertonen. 

Eurocommissaris Georgieva heeft afgelopen week tijdens een internationaal overleg aangekondigd dat de EU een garantie afgeeft voor repatriëring van besmette Europese hulpverleners. Ook USAID administrator Shah sprak van een garantie. ‘Hierover is het kabinet zeer verheugd’, aldus Ploumen.

Sinds het begin van de uitbraak van Ebola dit voorjaar zijn er meer dan 8300 mensen besmet met het virus en heeft de epidemie aan meer dan 4000 mensen het leven gekost.

Lees alles over:
Categorie: