woensdag, 19. februari 2014 - 7:55 Update: 03-07-2014 0:42

Veel meer anonieme tips over witwassen, afpersing en crimineel vermogen

Veel meer anonieme tips over witwassen, afpersing en crimineel vermogen
Utrecht

In 2013 ontving Meld Misdaad Anoniem 34% meer anonieme tips over witwassen, afpersing en crimineel vermogen dan in 2012.

Met deze informatie komen de criminele organisaties achter hennepkwekerijen, XTC-labs en mensenhandel beter in beeld. Dat blijkt uit een analyse van de jaarcijfers van de anonieme meldlijn. Nog steeds belt het merendeel van de tipgevers over drugshandel. Deze bellers gaven echter in het afgelopen jaar ook 83 keer concrete informatie over witwassen, 14 keer over afpersing en 114 keer over de bezittingen die met crimineel geld werden verkregen. Naar aanleiding van M.-tips werden in drugsonderzoeken niet alleen 1.124 criminelen aangehouden, ook crimineel geld, huizen en dure auto’s werden in beslag genomen.

In totaal heeft M. het afgelopen jaar 15.700 meldingen doorgestuurd naar de politie en andere partners. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van 2012. Mede op basis van deze M.-meldingen zijn tot op heden ruim 1.900 verdachten aangehouden, ruim 1.000 misdrijven opgelost en 126 misdrijven voorkomen.

Crimineel vermogen
In totaal belden 9.090 mensen over drugshandel (+12%). Steeds meer van deze telefoontjes gaan ook over andere misdaden zoals witwassen en afpersing. Door
M.-tips kwam in ieder geval 3 miljoen euro aan criminele winsten boven tafel en werd 1,8 miljoen euro aan fraude en energiediefstal vastgesteld. Titus Visser, directeur van M.: “Bij één op de acht drugstips werd iemand aangehouden, maar daar blijft het niet bij. Bij de ruimingen van hennepkwekerijen bijvoorbeeld worden veel dure bezittingen in beslag genomen. Ook komt er vaker energiediefstal aan het licht. Steeds meer anonieme tipgevers maken crimineel gedrag financieel onaantrekkelijk.” Zo waren anonieme drugstips aanleiding voor inbeslagnames van voertuigen en andere luxe goederen in Leimuiden, Alphen aan de Rijn en Utrecht. In Den Haag werden eveneens telefoons, simkaarten en computers in beslag genomen en spoorde de politie ‘een belangrijke schakel’ in de drugshandel op.

XTC en GHB labs
Opvallend is dat in 2013 het aantal gemelde XTC/GHB laboratoria met bijna de helft is toegenomen naar 110 meldingen (+49%). Hierdoor werd een van de grootste XTC-laboratoria in Nederland ontdekt in een bedrijfspand in Rosmalen. Naar schatting werd hier dagelijks 250 liter MDMA geproduceerd, goed voor 250.000 XTC-pillen. Andere M.-tips leidden naar drugslaboratoria in Hendrik Ido Ambacht en Tilburg en naar partijen chemicaliën in Roermond en Breda.

Illegaal gokken
Anonieme tipgevers geven daarnaast steeds vaker informatie over de criminele wereld achter het illegale gokken. Zo valt op dat de meldingen over illegale kansspelen zijn toegenomen met 18% naar 136 meldingen. Een M.-tip over illegaal gokken was aanleiding voor onderzoek naar een Turks koffiehuis in Amsterdam. De melder belde nadat Meld Misdaad Anoniem met partners in de wijk campagne voerde en bewonersbijeenkomsten had verzorgd. Eind november deden diverse autoriteiten een inval in het koffiehuis, hielden 21 verdachten aan en stelden vast dat er structureel en op grote schaal illegaal werd gegokt. Dit had een aanzuigende werking op criminelen. Het koffiehuis is op last van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan gesloten. Martijn van de Koolwijk, woordvoerder van de Kansspelautoriteit: “Juist voor gevoelige zaken in het schemergebied tussen onder- en bovenwereld is een anonieme meldlijn onmisbaar. Het is goed dat M. het vertrouwen van bewoners weet te winnen en dat mensen zulke cruciale informatie over illegaal gokken doorgeven.”

Malafide werkgevers
Ook de Inspectie SZW ontving in 2013 meer anonieme tips van M. over arbeid gerelateerde misstanden, zoals uitbuiting van medewerkers (112, +14%) en ontduiken van premies (224, +21%). Een gezamenlijke bewustwordingscampagne over arbeidsuitbuiting – een vorm van mensenhandel – droeg hieraan bij. 

Provincie:
Blik op 112: