maandag, 17. november 2014 - 8:01 Update: 17-11-2014 12:58

Zeker 172 goede windmolens worden gesloopt om extra subsidie binnen te halen

Goede windmolens nu al slopen en vervangen vanwege extra subsidie
Foto: Archief EHF
Annerveenschekanaal

Energieconcerns, boeren en andere exploitanten van duurzame energie willen zeker 172 recent gebouwde megawindmolens slopen en vervangen om zo extra subsidie te kunnen vangen.

Deze windmolens zouden in principe nog 10 tot 15 jaar meekunnen, maar ze komen vanwege hun leeftijd niet langer in aanmerking voor groenestroomsubsidie. Dit zegt de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines na inventarisatie, waarover ook de Volkskrant bericht.

Indien deze windturbines nog dit jaar worden vergund, kan aanspraak gemaakt worden op meer dan 350 miljoen euro groenestroomsubsidie. Door betere efficiëntie van de nieuwe turbine zal het aantal vollasturen wellicht licht toenemen, maar de vraag is of dit zoveel gemeenschapsgeld mag gaan kosten. Dit blijkt uit een uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW)  dat de vereniging heeft gedaan bij gemeenten en provincies door heel Nederland.  Bij deze gemeenten en provincies zijn in de afgelopen maanden op grote schaal vergunningsaanvragen binnengekomen voor de vervanging van turbines die het afgelopen decennium zijn gebouwd. De vereniging spreekt van maatschapprlijke kapitaalvernietiging.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in de Volkskrant dat de subsidieregeling volgend jaar zo wordt aangepast, dat het vroegtijdig vervangen van windmolens niet aantrekkelijk is. De Tweede Kamer debatteert vandaag over duurzame energie.

Provincie:
Tag(s):