woensdag, 27. mei 2015 - 21:38 Update: 27-05-2015 23:06

Vakbonden en V&D op verzoek van de rechter weer om de tafel

Bonden en V&D weer in overleg op verzoek van de rechter
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Komende maand gaan de vakbonden FNV en CNV weer om de tafel zitten met V&D. Maar nu met hulp van een mediator. Dit hebben ze besloten nadat het gerechtshof in Amsterdam daarop had aangedrongen, zo melden verschillende media woensdag.

De partijen gaan in overleg over de loonsverlaging die V&D wil. Het gaat om een verlaging van 5,8 procent voor 5500 V&D-medewerkers. Het concern wil op jaarbasis 10 miljoen euro besparen om weer winstgevend te worden.

Het is de bedoeling dat de bonden en V&D deze week al beginnen met de gesprekken. Ze willen de maand juni gebruiken voor een 'open overleg'. Als ze er niet uitkomen, gaat het hoger beroep op 8 juli verder. In februari van dit jaar oordeelde rechter dat V&D de lonen niet zomaar mag verlagen. V&D ging in beroep en vandaag was de eerste zitting in dat hoger beroep.

De bonden denken dat er onder het personeel weinig draagvlak is voor een loonsverlaging. Volgens vakbond FNV is er meer draagvlak voor aanpassingen aan de arbeidsvoorwaarden, zoals het inleveren van een vakantiedag. Maar zulke maatregelen leveren geen 10 miljoen op. Toch is V&D topman John van der Ent optimistisch. Tegen het AD zegt hij: 'Ik ben erg blij met deze uitkomst en ga ervoor. In mijn vorige functies ben ik er met de bonden altijd uitgekomen, nu gaat dat weer lukken. We gaan dit als volwassen kerels uitpraten.'

Provincie:
Tag(s):