dinsdag, 2. juni 2015 - 20:50 Update: 03-06-2015 10:15

Naturalis:schedel T. rex is 'puntgaaf'

Naturalis:schedel T. rex is 'puntgaaf'
Foto: Naturalis Leiden
Leiden

In Duitsland heeft een industriële CT-scanner een scan gemaakt van de anderhalf meter grote en 66 miljoen jaar oude schedel van de door Naturalis in Leiden aangekochte T. rex. Dit heeft Naturalis dinsdag bekendgemaakt.

Het bijzondere fossiel is wordt momenteel van Duitsland naar Amsterdam vervoerd. Met de resultaten van deze scan worden alle details zichtbaar waardoor veel nauwkeuriger gewerkt kan worden bij de preparatie van het fossiel. 

Tijdens de opgraving in 2013 in Montana, V.S. zijn alle botten van T. rex in een stevig gips-juteverband gepakt om ze veilig van de vindplaats naar het laboratorium aldaar te verplaatsten. De scan onthult in hoeverre de schedel ook binnenin intact is.

‘Puntgaaf’

Omdat de schedel -althans, aan de buitenkant gezien- in de 66 miljoen jaar tijd niet verdrukt of vervormd is, is er een goede kans dat de allerkleinste delen intact tevoorschijn komen. Met de resultaten van deze scan kan veel nauwkeuriger gewerkt worden bij de preparatie van het fossiel. 

Bovendien wordt door middel van de scan de ligging van een aantal elementen binnen de schedel vastgelegd, voordat deze door preparatie worden losgehaald. Slechts drie T. rex-schedels werden in vergelijkbare conditie gevonden.

Categorie:
Provincie: