dinsdag, 9. juni 2015 - 8:11 Update: 09-06-2015 16:44

Diverse arrestaties in groot onderzoek naar hennepteelt in Groningen

Hennep
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

De politie heeft vandaag acht verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt, -handel en/of witwassen. De aanhoudingen zijn verricht in twee afzonderlijke onderzoeken.

 Er is op 16 locaties een zoeking gedaan. Dat heeft geleid tot het in beslag nemen van een grote som geld, meerdere auto’s, administratie, computerapparatuur en waardevolle goederen. Daarnaast zijn er meerdere vuur- en slagwapens gevonden en in beslag genomen.

Facilitator leidt naar hennephandel

​De politie startte een onderzoek naar aanleiding van informatie dat er in een loods aan Het Aanleg in Winsum mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. In het onderzoek is niet alleen aandacht besteed aan de kwekerij zelf, maar vooral ook aan de mensen er omheen die het meeste geld verdienen. Dat leidde vandaag tot vijf aanhoudingen op of bij het woonwagenkamp aan De Kring in Groningen (vier mannen van 20, 24, 30 en 32 jaar en een 29-jarige vrouw) en de aanhouding van de 45-jarige eigenaar van de bewuste loods in Winsum. Deze laatste wordt gezien als facilitator. Hij is eigenaar van het pand en daardoor medeverantwoordelijk voor wat er in het pand gebeurt.

In het kader van het onderzoek zijn op 13 locaties zoekingen gehouden. Daarbij is ook gebruik gemaakt van een geldhond en een flexibel searchteam van defensie. Het onderzoek heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna 3 ton aan contact geld. Daarnaast is beslag gelegd op negen vuurwapens, een stroomstootwapen en vier slagwapens. Ook zijn acht auto’s, een scooter, een motor, een aanhangwagen, twee flatscreens en sieraden in beslag genomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de verdachten inderdaad op criminele wijze geld hebben verdiend.

Growshop

De politie heeft vandaag ook een inval gedaan in de growshop aan de Wasaweg in Groningen. Daar is een behoorlijke hoeveelheid goederen aangetroffen die gebruikt worden in de hennepteelt. Sinds 1 maart 2015 zijn voorbereidingshandelingen voor de hennepkweek strafbaar gesteld (). Dat is de reden dat al deze goederen in beslag zijn genomen en worden vernietigd. In samenspraak met de gemeente wordt bekeken of hier ook bestuurlijke maatregelen op zullen volgen.  

Hennepkwekerijen

Bij de zoekingen van dit onderzoek werd op één locatie een hennepkwekerijen aangetroffen. In een bedrijfspand aan Het Aanleg in Winsum werd een kwekerij met naar schatting 1000 planten aangetroffen. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Het is van belang om hennepkwekerijen te ontruimen. Het is illegaal, gevaarlijk voor de omgeving en het brengt vaak veel schade toe. Daarnaast brengen we zo de criminelen een slag toe door de hennep en alle apparatuur in beslag te nemen.

Tweede onderzoek

De politie heeft aan de Peizerweg in Groningen een inval gedaan in een woning. Daar stonden in een schuur zo’n 3000 stekjes en 80 moederplanten. Een 33-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Groningen zijn aangehouden. Bij de politie was informatie binnen gekomen over de hennepkwekerij. Hoewel het pand tegenover het woonwagenkamp staat, gaat de politie op dit moment uit van twee afzonderlijke onderzoeken. Behalve een inval in de woning is er ook in de woningen van de verdachte een zoeking gedaan. Daarbij is beslag gelegd op ruim 20.000 euro, een vuurwapen en een stroomstootwapen. Ook is beslag gelegd op een woning.

Vervolg onderzoek

Het onderzoek naar de aangehouden verdachten in beide onderzoeken wordt voortgezet. Alle verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):