vrijdag, 19. juni 2015 - 9:48

Rode Kruis roept alle Nederlanders op AED’s aan te melden

Rode Kruis roept alle Nederlanders op AED’s aan te melden
Foto: Rode Kruis
Den Haag

an 22.000 AED’s is de precieze plek al wel bekend en te vinden via de EHBO app, maar er zijn nog minstens 40.000 AED-locaties onbekend. Een AED aanmelden is een kleine moeite, terwijl het kan resulteren in het redden van een mensenleven, stelt het Rode Kruis. Het Rode Kruis wil, als nieuwe beheerder van de app die mensen helpt om de dichtstbijzijnde Automatische Externe Defibrillator (AED) te vinden, zo veel mogelijk AED-locaties in het land in kaart brengen. Het databestand werd sinds 2009 bijgehouden via het platform www.AED4.eu. Het Rode Kruis heeft deze taak inclusief de AED-app overgenomen van het REshape Center van het Radboudumc.

Rode Kruis-directeur Gijs de Vries hoopt dat zo veel mogelijk mensen willen meehelpen: “Jong en oud, we vragen iedereen om AED’s aan te melden. Uiteraard gaan onze eigen Rode Kruis-vrijwilligers ook helpen. Zij gaan, aan de hand van lijsten met AED’s waarvan de locatiegegevens niet kloppen, gezamenlijk de straat op om zoveel mogelijk AED’s te controleren.” In Nederland krijgen iedere week 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand, aldus cijfers van de Hartstichting. De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk de Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt gebruikt.

Sinds deze week is het voor iedereen mogelijk om eenvoudig AED-apparaten te lokaliseren en aan te melden via de gratis EHBO-app van het Rode Kruis. Omdat bij een hartstilstand iedere minuut van levensbelang is, spannen het Rode Kruis en het Radboudumc zich nu samen in om de lijst te completeren. De afgelopen 4 dagen lieten zich, na een oproep van het Rode Kruis, al 3.500 mensen registreren om AED’s aan te melden. Dat leverde direct 270 nieuwe AED-locaties op.  Wie een AED wil aanmelden, kan dat doen via de gratis EHBO-app van het Rode Kruis.  

Provincie:
Tag(s):