vrijdag, 19. juni 2015 - 13:45 Update: 19-06-2015 17:06

Dader (20) gijzeling NOS-studio hoort OM 4 jaar celstraf eisen

OM eist 4 jaar celstraf tegen dader (20) gijzeling NOS-studio
Foto: Archief NOS
Amsterdam/Hilversum

Tegen de 20-jarige dader van de gijzeling in de NOS-studio begin dit jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag vier jaar celstraf geëist waarvan één voorwaardelijk. Dit heeft het OM vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De man uit Pijnacker wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Op 29 januari 2015 zaten ruim anderhalf miljoen mensen klaar voor het NOS Achtuurjournaal, maar het beeld bleef zwart. Voor het eerst sinds lange tijd werd er geen nieuws uitgezonden. Omstreeks 19.55 uur drong een 20-jarige man het NOS-gebouw binnen met een alarmpistool en gijzelde een beveiliger om zendtijd te eisen in het NOS Achtuurjournaal. 

De 20-jarige man overhandigde de beveiliger een brief waarin stond dat er acht explosieven met radioactief materiaal door het land verspreid lagen en dat er hackers klaarstonden voor een cyberaanval. Verder eiste hij zendtijd en als hij deze niet zou krijgen zou er actie worden ondernomen. Kort hierna werd hij overmeesterd en gearresteerd door de politie.

De man verklaarde dat hij de maatschappij wilde wakker schudden en de burgers onder andere wilde laten weten zij gemanipuleerd worden door de media. Hij is hierbij doelbewust te werk gegaan. Hij heeft in Duitsland een wapen met munitie en een demper gekocht en heeft hiermee geoefend. Vervolgens maakte hij de brief en is hiermee naar het NOS-gebouw vertrokken.

Lees alles over:
Provincie: