dinsdag, 23. juni 2015 - 10:17 Update: 23-06-2015 10:20

Ford komt met auto die om de hoek kan kijken

ford
Foto: Ford
Amsterdam

Voor bestuurders kunnen kruispunten met beperkt zicht veel stress opleveren. Vaak moeten ze zich letterlijk in allerlei bochten wringen om naderend verkeer te kunnen zien. Maar nu komt Ford met een nieuwe cameratechnologie die zelfs om de hoek kan kijken. Dit vermindert de stress en kan aanrijdingen voorkomen.

De innovatieve Front Split View Camera, nu beschikbaar als optie in de nieuwe Ford S-MAX en de Galaxy, laat in een straal van 180 graden de verkeerssituatie vóór de auto zien. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een camera in de grille. Bij een kruispunt met beperkt zicht of bij het verlaten van een oprit kunnen bestuurders dankzij de camera moeiteloos naderend verkeer, voetgangers of fietsers waarnemen. 

Overhangende takken

“We kennen het allemaal,” zegt Ronny Hause, engineer voor Driver Assistance Electronic Systems van Ford Europa, die met zijn team nauw samenwerkte met Amerikaanse collega's. “Niet alleen kruispunten met beperkt zicht kunnen veel stress opleveren, maar ook overhangende takken of struiken. Voor sommige bestuurders is het al een hele opgave om van de oprit af te rijden. Net als de achteruitkijkcamera is de Front Split View Camera zo'n technologie die men binnenkort niet meer wil missen.”

180 graden

De baanbrekende technologie wordt geactiveerd met een druk op de knop. Een 1-megapixelcamera in de voorgrille geeft de bestuurder realtime zicht in een straal van 180 graden (zowel links als rechts) op het 8” kleurenscherm van de auto. Zo kunnen bestuurders weggebruikers aan beide kanten van de auto zien naderen. De camera is slechts 33 millimeter breed en wordt schoongehouden door een speciaal ontworpen telescopische sproeier die automatisch wordt geactiveerd als de ruitenwissers worden aangezet.

Belemmerd zicht

Volgens gegevens van het European Road Safety Observatory SafetyNet heeft ongeveer 19% van de bestuurders die zijn betrokken bij een aanrijding op een kruispunt last van een belemmerd zicht. Voorts verklaarde het Britse ministerie van Verkeer dat in 2013 belemmerd zicht als gevolg van externe factoren 11% van alle ongevallen op de weg veroorzaakte.


 
Ford-modellen als de S-MAX en de Galaxy beschikken al over de Rear View Camera (die de bestuurders helpt manoeuvreren tijdens het achteruitrijden) en het Cross Traffic Alert-systeem, waarbij op de achterkant gemonteerde sensoren bestuurders waarschuwen voor naderend verkeer bij het achteruit verlaten van een parkeerplaats. 

Categorie:
Tag(s):