maandag, 13. juli 2015 - 15:32 Update: 13-07-2015 19:41

Taakstraf voor inloggen met gevonden wachtwoorden in systeem

Persfotograaf veroordeeld voor computervredebreuk, 40 uur taakstraf
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

De 22-jarige persfotograaf uit Drunen die via online gevonden wachtwoorden had ingelogd bij het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS), is veroordeeld voor computervredebreuk. Dit heeft de rechtbank Den Bosch maandagmiddag bekendgemaakt.

Hij vond online inloggegevens van het beveiligde systeem, logde in en verspreidde informatie. De rechtbank Oost-Brabant heeft de persfotograaf een taakstraf opgelegd van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Informatie verspreid

De verdachte had op internet gebruikersnamen en wachtwoorden gevonden van het LCMS. Dat systeem coördineert de inzet van overheidsdiensten bij rampen en andere incidenten. Met de gegevens logde hij op meerdere momenten in op het systeem en maakte hij een screenshot van een pagina met informatie over een incident in de Penitentiaire Inrichting in Vught in 2014. Hij deelde deze schermafbeelding in een WhatsApp-groep.

Volgens de advocaat van de verdachte is het LCMS geen beveiligd systeem omdat de inloggegevens te vinden waren op openbare websites met daarbij instructies over de wijze van inloggen. Ook kan volgens de verdediging niet gesproken worden van “binnendringen”, omdat de man op reglementaire wijze verbinding maakte met de server en hem de toegang niet is geweigerd.

Oordeel van de rechtbank

De verdachte is in zijn vrije tijd 112-fotograaf en logde naar eigen zeggen uit nieuwsgierigheid in op het systeem en keek er rond. De verdachte werkt niet bij een van de overheidsdiensten waarvoor het LCMS bestemd is. Ook had hij geen toestemming om in te loggen op het systeem en heeft hij verklaard te begrijpen dat het niet de bedoeling is dat iedereen toegang heeft tot LCMS.