vrijdag, 28. augustus 2015 - 19:23 Update: 28-08-2015 20:43

Studenten hoeven schade Maagdenhuis niet te betalen

Bezetters hoeven schade Maagdenhuis niet te betalen
Foto: RVD
Hilversum

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Bussemaker van Onderwijs weten dat de schade van 668.000 euro die is veroorzaakt tijdens de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis niet verhaald wordt op de daders. Dit meldt de NOS vrijdag.

De reden hiervoor is dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) de constructieve sfeer die nu met studenten andere betrokkenen is bereikt niet in gevaar brengen door een onderzoek en een schadeclaim. Er wordt nu op een goede manier gewerkt aan de hervormingsagenda.

Daarnaast vond de UvA ook de kosten van het onderzoek naar de daders te hoog, gezien het feit dat er ook veel mensen op een vreedzame manier aanwezig waren in de bezette panden. Ook acht de UvA de kans nihil dat de daders gevonden worden en vervolgens de schade betalen. De verzekeringsmaatschappij  van de UvA, waarbij de universiteit een gevarenverzekering heeft lopen, en die de schade al vergoed heeft, denkt daar net zo over.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA, PVV en SGP wilde juist dat de bezetters voor de schade zouden opdraaien. 

Dit voorjaar werd het Maagdenhuis bezet door onder meer studenten. Dit uit onvrede met de manier waarop de universiteit bestuurd werd. Zij vonden dat de UvA zich te veel liet leiden door 'rendementsdenken' en eisten meer inspraak, minder bezuinigingen en meer vaste contracten voor werknemers.