dinsdag, 1. september 2015 - 20:32 Update: 02-09-2015 20:39

Speciale bewegingstool heeft baat voor patiënten met diabetes en longziekten

Speciale bewegingsmeter goed voor patiënten met diabetes en longziekten
Foto: fbf
Maastricht

Een speciaal ontwikkelde tool om patiënten met diabetes of longziekten meer te laten bewegen blijkt zeer effectief te zijn. Dit meldt de Universiteit Maastricht dinsdag.

Dagelijks meer bewegen draagt bij aan een betere conditie, vermindering van klachten en een betere kwaliteit van leven, maar door benauwdheid of overgewicht is dit voor diabetici en longpatiënten vaak moeilijk. 

Gemiddeld gingen de deelnemers aan het onderzoek 11 minuten per dag meer bewegen. Dat is de conclusie van een evaluatieonderzoek bij 24 huisartsenpraktijken waarop Sanne van der Weegen en Renée Verwey 16 september a.s. aan de Universiteit Maastricht hopen te promoveren. 

De tool bestaat uit een bewegingsmeter, die draadloos is verbonden met een smartphone en een online coaching systeem. Via een app en op een website is te zien hoeveel minuten er bewogen is in relatie tot persoonlijke doelen. 

Gebruik van de tool is ingebed in een zorgprogramma dat bestaat uit extra consulten bij de praktijkondersteuner. In de huisartsenpraktijk kan de praktijkondersteuner de beweegresultaten van gebruikers van de tool via het coaching systeem monitoren.

Categorie:
Provincie: