zondag, 6. september 2015 - 19:05 Update: 07-09-2015 8:18

COA: stop met zomaar spullen in te zamelen voor vluchtelingen

COA wil meer structuur bij acties vluchtelingen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rijswijk

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vraagt Nederlanders om niet zomaar vluchtelingen in huis op te nemen en om ook niet zomaar spullen te doneren voor de vluchtelingen.

Volgens de instantie zijn er in de afgelopen dagen al veel goederen ingezameld. De hulp is soms zo overweldigend dat er op sommige locaties veel te veel goederen worden gebracht voor de vluchtelingen in Nederland. Dit meldt de NOS zondag.

De acties variëren van het inzamelen  van kleding tot het aanbieden van een plek in huis. In de Americahal in Apeldoorn liggen verschillende ruimtes helemaal vol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed, zo schrijft de omroep. Het COA vraagt mensen die toch spullen willen komen brengen dit eerst te melden aan het COA, bijvoorbeeld via de website van het COA. Alle aangeboden hulp wordt daar de komende dagen gecoördineerd en worden de tot nu toe ingezamelde spullen over de locaties verdeeld.

Het COA roept mensen op om de hulpverlening aan professionals over  te laten. Ook als het gaat om het in huis nemen van vluchtelingen. De opvang van vluchtelingen bij Nederlandse gezinnen is niet zo simpel als het lijkt, laat woordvoerder Jan Willem Anholts aan de omroep weten. .Anholts: 'Er zijn lessen getrokken uit het verleden bij de opvang van Joegoslavische vluchtelingen. Die werden deels ondergebracht bij gastgezinnen, maar de opvang van getraumatiseerde vluchtelingen moet je overlaten aan professionals.'

Provincie: