dinsdag, 13. oktober 2015 - 16:32

Etikettering opvolgmelk en peutermelk moet veel beter

Etikettering opvolgmelk en peutermelk moet veel beter
Den Haag

De etiketten van opvolgmelk- en peutermelkproducten voldoen vaak niet aan de eisen die de wetgeving er aan stelt. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de etikettering van en reclame voor zuigelingenvoeding, opvolgmelk en peutermelk, dat tussen eind 2013 en begin 2015 is gehouden.

Een betere naleving van de etiketteringsregels is noodzakelijk, constateert de NVWA. De controles betroffen alleen etikettering van en reclame voor producten, niet de samenstelling of kwaliteit.

Overtredingen voor claims

Van de onderzochte 66 producten opvolgmelk en peutermelk voldeden er 49 niet aan de wetgeving. 'Niet voldoen' houdt in dat niet alle regels met betrekking tot etikettering correct zijn toegepast. Er waren vooral veel overtredingen voor claims.

Met de volledige zuigelingenvoeding bleek het beter gesteld. Van de 26 bemonsterde producten zuigelingenvoeding voldeden de etiketten van 22 producten aan de wetgeving en 4 niet.

Op etiketten van zuigelingenvoeding, opvolgmelk en peutermelk mogen alleen goedgekeurde claims staan. Deze claims zijn opgenomen in de Europese regelgeving. Zo mogen er geen vergelijkingen met moedermelk gemaakt worden en mogen claims niet misleidend zijn. Niet-toegestane vermeldingen zijn bijvoorbeeld:

  • 'Bevat prebiotische vezels' (op volledige zuigelingenvoeding);
  • 'De bijzondere werking van borstvoeding inspireert merk X bij de ontwikkeling van onze flesvoeding' (op opvolgzuigelingenvoeding);
  • 'Ook bevat het de juiste hoeveelheid onverzadigde omega-vetzuren DHA en AA. Deze ondersteunen een normale hersenontwikkeling.' (op peutermelk). 
Categorie:
Provincie: