woensdag, 28. oktober 2015 - 14:47 Update: 28-10-2015 15:21

Toename gebruik seksdrug crystal meth

Toename gebruik seksdrug crystal meth
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er is een toename in het gebruik van de seksdrug chrystal meth. Dit melden Mainline en Soa Aids Nederland die woensdag samen een signaleringsrapport hebben uitgebracht over crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs onder bepaalde groepen MSM.

'De middelen worden vlak voor of tijdens de seks gebruikt', aldus Mainline en Soa Aids Nederland die professionals in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en hiv-en soa-zorg middel dit rapport over dit fenomeen informeren.

Hoewel er geen actuele landelijke cijfers voorhanden zijn, lijkt het vooralsnog om een kleine groep mannen te gaan die crystal meth gebruikt. Ook de groep mannen die kiest voor het injecteren van drugs lijkt vooralsnog klein. Crystal meth is duur (100 tot 150 euro per gram) maar zal naar verwachting verder in prijs dalen. Het is denkbaar dat het gebruik van dit middel zich dan uitbreidt naar een grotere groep MSM (mannen die seks hebben met mannen). 

De negatieve gevolgen van frequent crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs kunnen zo groot zijn, dat ze niet meer opwegen tegen het genot van gebruik. Frequent crystal meth-gebruik kan leiden tot een zeer slechte seksuele, fysieke en geestelijke gezondheid.

Het rapport is geschreven aan de hand van diverse bronnen. Er is een analyse verricht van Nederlandse cijfers over chemsex (middelengebruik bij de seks), crystal meth-gebruik en slammen. Kwalitatieve data zijn verzameld door middel van interviews met 27 mannen die crystal meth gebruiken en/of slammen. Daarnaast is verkennend onderzoek gedaan onder professionals in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, crisisopvang, huisartsenzorg en hiv-en soa-zorg.

Uit het rapport blijkt dat MSM die crystal meth gebruiken en/of slammen vaak een gebrek aan kennis hebben over het voorkomen van (seksuele) risico’s. In Nederland hebben we nog geen goed antwoord op deze nieuwe trend in middelengebruik bij de seks, terwijl de informatie- en hulpbehoefte onder de groep gebruikers groot is. 

Mainline en Soa Aids Nederland zien mogelijkheden voor een betere monitoring, preventie en zorg. Ze doen in het rapport aanbevelingen aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en hiv- en soa-zorg.

Categorie:
Provincie: