maandag, 9. november 2015 - 14:18 Update: 09-11-2015 16:12

Utrechtse wethouder stapt per direct op

Utrechtse GroenLinks-wethouder Jongerius tree
Foto: fbf archief
Utrecht

De Utrechtse wethouder Margriet Jongerius is maandag uit eigen beweging afgetreden.

'Mijn conclusie na 1,5 jaar is derhalve dat ik effectiever kan zijn buiten dan binnen dit politieke speelveld. Dat is voor mij de reden om mijn ontslag aan te bieden aan de gemeenteraad en per direct mijn taken neer te leggen', laat Jongerius maandag in een verklaring weten.

Reactie fractie GroenLinks

De fractie van GroenLinks heeft groot respect voor de beslissing van Margriet Jongerius om haar functie als wethouder neer te leggen. Volgens fractievoorzitter Heleen de Boer getuigt zo’n beslissing van een grootsheid die je in de politiek maar zelden tegenkomt.

'Margriet Jongerius constateert dat haar bestuursstijl niet matcht met de manier waarop in Utrecht politiek bedreven wordt en dat ze daardoor buiten de politieke arena effectiever kan zijn dan als wethouder van Utrecht. Er is veel moed en zelfreflectie voor nodig om op die manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Wij kunnen de beslissing van Margriet dan ook alleen maar respecteren,' aldus De Boer. 

Als verbindend bestuurder en iemand met een groot sociaal hart, heeft Margriet Jongerius de afgelopen anderhalf jaar op de portefeuilles cultuur, wijkgericht werken, participatie, welzijn, maatschappelijke opvang, zorg en vluchtelingen veel neergezet. 

De Boer: 'De manier waarop in Utrecht de opvang van vluchtelingen wordt vormgegeven inclusief het Utrechtse concept van bed, bad, brood en begeleiding draagt duidelijk haar stempel. Dit dient als voorbeeld voor veel andere gemeenten.'

Margriet Jongerius realiseerde in de afgelopen anderhalf jaar de reparatie van het cultuurbudget, stelde de regie van de cliënt centraal bij de decentralisaties en zette zich in voor het versterken van de participatie van inwoners en het honoreren van hun eigen initiatieven. 'Daarbij hield ze altijd oog voor mensen in de stad die het minder breed hebben of minder goed de weg weten,' zegt De Boer.