dinsdag, 12. mei 2015 - 12:40

Amsterdamse Noord/Zuidlijn heeft langste roltrap van Nederland

Noord/Zuidlijn heeft langste roltrap van Nederland
Amsterdam

Nadat Rotterdam jarenlang met de eer voor de langste roltrap van Nederland mocht strijken, gaat Amsterdam het stokje overnemen.

Met een roltrap van 47 meter, krijgt station Vijzelgracht de langste van Nederland. Harry Beukeveld, projectleider van alle roltrappen in de Noord/Zuidlijnstations, neemt ons mee naar beneden.

Zes roltrappen in 24 delen

Station Vijzelgracht krijgt in totaal 15 roltrappen en twee liften. De eerste negen roltrappen zijn al geplaatst, deze lopen van de straat naar de reizigershal. Harry: “Afgelopen weken zijn we gestart met de opbouw van de roltrappen van de reizigershal naar het perron, 6 in totaal. Deze worden in 24 delen aangevoerd en gemonteerd. En inderdaad: het zijn enorme roltrappen, 47 meter lang.”

De langste?

Harry vervolgt: “De roltrappen hebben een zogenoemde opvoerhoogte van 19,57 meter.” Opvoerhoogte? Harry: “Dit is de loodrechte afstand, de hoek, die de roltrappen overbruggen. Het zijn, voor wat het waard is, inderdaad de langste roltrappen van Nederland. Die van de Maastunnel in Rotterdam, voorheen de langste, meten 43 meter.”

Logistiek interessant

Ook logistiek is het een interessant project. In 26 transporten kwamen de onderdelen uit Hamburg naar de Sixhaven in Amsterdam. Van daaruit zijn de onderdelen met het tunneltransportvoertuig naar station Vijzelgracht vervoerd, zodat de hinder voor de buurt minimaal was.

Provincie:
Tag(s):