donderdag, 22. januari 2015 - 19:48 Update: 22-01-2015 23:04

ECB wil 1100 miljard euro in economie pompen. DNB-president stemde tegen.

DNB-president Klaas Knot stemt niet in met stimuleringspakket ECB
Foto: ECB
Frankfurt

Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank, was een van de tegenstanders in het ECB-bestuur, die tegen het stimuleringspakket van de Europese Centrale Bank (ECB) stemde.

Het stimuleringspakket houdt onder meer in dat de ECB de matige economische groei en de lage inflatie te lijf gaat door in de komende anderhalf jaar  zo'n 1100 miljard euro in de Europese economie te pompen, hoofdzakelijk door de aankoop van staatsobligaties. ECB-president Mario Draghi heeft nog wel concessies  gedaan, maar die waren voor Knot onvoldoende om akkoord te gaan met stimuleringsmaatregelen. Dit schrijft de Telegraaf op basis van bronnen.

Behalve Knot waren de andere tegenstemmers de Duitsers Jens Weidmann en Sabine Lautenschläger, de Est Ardo Hansson en de Oostenrijker Ewald Nowotny. Hun tegenstand bleek uit hun bijdrage tijdens de vergadering in Frankfurt, zo schrijft de krant. Er is daarom tijdens de vergadering niet officieel gestemd.

De ECB gaat vanaf maart tot en met in ieder geval september 2016 voor 60 miljard euro per maand leningen opkopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Die staatsobligaties worden gekocht van banken en andere financiële instellingen, als verzekeraars, pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen. Door zo meer geld in omloop te brengen wil de ECB de kredietverlening, de investeringen en de consumptie stimuleren om zo de economische groei een duwtje in de rug te geven. De ECB hoopt dat zo de prijzen weer gaan stijgen waardoor de inflatie weer richting het door de ECB nagestreefde peil van bijna 2 procent kan gaan.

Economen noemden de omvang van de nieuwe steun verrassend groot. Toch moeten er geen wonderen worden verwacht, stelden zij. Zonder vergaande economische hervormingen zal er hoogstens sprake zijn van een tijdelijk positief effect.

Categorie: