dinsdag, 13. januari 2015 - 8:57 Update: 13-01-2015 14:16

Lente in natuur al begonnen

Lente in natuur al begonnen
Foto: Menno Bausch
Wageningen

Zou er eigenlijk een dikke pak sneeuw moeten liggen, op diverse plaatsen in ons land bloeien diverse bloemen op. Dat meldt Wageningen University.

Midden in de meteorologische winter is hiermee eigenlijk al de voorlente van start gegaan, ruim een maand vroeger dan normaal. Door de hoge temperaturen komen speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en de krokus al in bloei.

Ondanks dat de minimumtemperatuur in december regelmatig onder het vriespunt kwam was december ruim een graad Celsius warmer dan normaal.

In het zuidwesten en midden van Nederland worden al de eerste gele bloemetjes van speenkruid gezien. Vijftig jaar geleden lag de piek van de bloei van speenkruid in het einde van maart. Gisteren werd zelfs al de eerste sleedoorn in bloei gezien. Andere planten die al beginnen met bloeien zijn onder andere forsythia, hazelaar, gele kornoelje, klein hoefblad en gele krokus. Gele krokusjes bloeiden vroeger vooral pas vanaf maart en maar een enkele keer aan het einde van januari. Nu dus al in het begin van januari.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):