maandag, 13. april 2015 - 8:30 Update: 14-04-2015 20:58

'Meeste huisartsen vinden thuiszorg voor ouderen onvoldoende'

'Oudere krijgt thuis te weinig zorg'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit een onderzoek van de NOS onder verpleegkundigen en artsen blijkt dat ouderen te weinig thuiszorg krijgen.

In hun dagelijkse praktijk zien artsen en verpleegkundigen steeds meer ouderen die vereenzamen of slecht eten en drinken. Volgens hen krijgen ouderen vaak te weinig professionele zorg en ook te weinig mantelzorg. De vragenlijst van de NOS werd door ruim 320 artsen en 30 wijkverpleegkundigen ingevuld. Het ging over de zorg aan zelfstandig wonende ouderen.Driekwart van de huisartsen vindt de zorg thuis onvoldoende.

Door bezuinigingen die het kabinet heeft doorgevoerd, kunnen alleen ouderen die 24 uur per dag zorg nodig hebben nog terecht in een verpleeghuis. Ouderen blijven nu langer thuis wonen met professionele zorg aan huis. Het kabinet gaat ervan uit dat buren en familie wel bijspringen. Maar ouderen zeggen vrijwel allemaal dat de familie onvoldoende kan helpen als dat nodig is. Mantelzorgers zijn vaak al overbelast of familie woont ver weg.

Wijkverpleegkundige tegen de omroep:'In het ideale plaatje springen de kinderen bij. Als die er niet zijn, moet een oudere een goede beurs hebben om genoeg zorg te krijgen. Mensen die beide niet hebben, krijgen het echt steeds zwaarder.'

Provincie: