woensdag, 13. mei 2015 - 9:40 Update: 13-05-2015 15:03

'Moskee Helmond cancelt conferentie na ophef over imam'

'Helmondse moskee annuleert lezing omstreden imam vanwege ophef'
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De omstreden imam Sa'ad Ateeq al-Ateeq zal vrijdag niet spreken in de Al-Fadjr-moskee in Helmond.

Het bestuur van de moskee heeft besloten de driedaagse conferentie af te lasten. Dit meldt de moskee op de eigen Facebookpagina. Onder meer de felle (haat)campagne van de media zou hiervan de oorzaak zijn, aldus het bestuur. Op de site staat: 'Nadat wij de situatie intensief en in samenspraak (met de betrokken partijen) hebben bestudeerd, de felle (haat)campagne van de media in acht nemende jegens de moslims en ons in het bijzonder, zien wij ons tot onze grote spijt genoodzaakt de conferentie van 15, 16 en 17 mei 2015 te moeten annuleren.'

De ophef betrof vooral de Arabische sjeik Sa'ad Ateeq al-Ateeq. Hij heeft in Qatar eerder dit jaar tijdens een preek Allah opgeroepen tot het vernietigen van vijanden van de religie, zo schrijft het Eindhovens Dagblad. Hij riep onder meer op tot vernietiging van de joden, christenen, sji'itische en alawitische moslims.

De krant meldt dat de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, inlichtingen had ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding. Op basis daarvan gaf Blanksma de moskee 'het dringende advies' om sjeik Sa'ad Ateeq al-Ateeq.niet te laten spreken, evenals een andere buitenlandse gast.

Provincie: