maandag, 4. mei 2015 - 8:42 Update: 04-05-2015 14:56

'Nederland wil nog strenger bonusbeleid vanuit Brussel tegenhouden'

'Nederland verzet zich in Brussel tegen strenger bonusbeleid'
Foto: Min. van Financiën

De Nederlandse regering verzet zich in Brussel tegen meer maatregelen die het bonusbeleid voor bedrijven in toom moet houden. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

De Europese Commissie komt met een maatregel die het mogelijk maakt dat aandeelhouders meer te zeggen krijgen over het beloningsbeleid van bedrijven. Controle achteraf door de aandeelhouders zou de kans op tussentijdse bonussen en andere extraatjes voor topbestuurders verkleinen, zo schrijft de krant. Dit blijkt ook uit voorbeelden uit Groot-Brittannië waar zulke maatregelen al van kracht zijn.

Maar Nederland is tegen. Het kabinet vindt de voorgestelde maatregel 'niet passend'. Volgens het kabinet hebben aandeelhouders nu al genoeg mogelijkheden hebben om beloningen aan de top ter discussie te stellen. In Nederland mogen aandeelhouders alleen achteraf praten over het beloningsbeleid. Ze mogen er niet over stemmen en hebben er dus geen zeggenschap over. Volgens Nederland is dit beleid voldoende.

Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars, is een voorstander van het Europese voorstel. Het verbaast Eumedion dat Nederland tegen is, vooral omdat het kabinet pas nog protesteerde tegen bonussen bij ABN AMRO, Schiphol en KLM.


 

Categorie:
Tag(s):