dinsdag, 17. maart 2015 - 19:59 Update: 18-03-2015 11:10

Nederlandse piloten omgekomen bij crash met Apache-helikopter

Twee Nederlandse militairen komen om bij crash Apache-helikopter
Foto: Archief min. Defensie
Nederlandse Apache-helikopter neergestort in Mali - twee doden
Foto: Defensie
Den Haag

In het noorden van Mali zijn dinsdagmiddag bij een ongeluk met een Nederlandse Apache-helikopter de twee vliegers om het leven gekomen.

Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op een persconferentie in Den Haag gezegd. Hierbij zijn de 30-jarige kapitein René Zeetsen en de 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger omgekomen. Hun families zijn ingelicht.

De gecrashte helikopter was samen met een andere Nederlandse Apache boven onbewoond terrein bezig met een schietoefening met gronddoelen. De collega-vliegers landden direct en verleenden eerste hulp. Zeetsen bleek overleden. Mollinger was zwaargewond en werd overgebracht naar een Frans militair hospitaal in Gao. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. Beide slachtoffers zijn afkomstig van 301 Squadron van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen Dit maakt Defensie bekend.

Middendorp zei dat Defensie uitgaat van een ongeluk, maar de zaak wordt nog verder onderzocht. Het ongeluk gebeurde dinsdagmiddag,

In Mali zijn 450 Nederlandse blauwhelmen in het kader van een VN-missie die tot doel heeft de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land te herstellen.De militairen beschermen ook de  lokale bevolking tegen islamitische rebellen. Behalve militairen levert Nederland ook vier Apache-helikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

Naar condoleanceregister:

Het ministerie van Defensie heeft dinsdag een condoleanceregister geopend voor de twee omgekomen vliegers:

https://www.defensie.nl/actueel/condoleances/rene-zeetsen-en-ernst-molli...

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: