vrijdag, 27. februari 2015 - 13:16 Update: 27-02-2015 15:38

Oude ambachtsberoepen krijgen extra overheidssteun

Extra geld voor behoud van oude ambachten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Bussemaker heeft maatregelen genomen voor het behoud van specialistisch vakmanschap. Dit meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vrijdag.

‘Mbo-scholen moeten kleine, unieke opleidingen voor bijvoorbeeld pianotechnicus, prothesemaker, schoenhersteller of restauratiemedewerker beter in de etalage kunnen zetten’, aldus Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer.

De baankansen van deze specialistische beroepen zijn vaak goed, maar krimp, vergrijzing en onbekendheid met deze beroepen zorgen voor teruglopende werknemers en studenten aan de opleidingen. Reden voor minister Bussemaker om maatregelen te nemen. 

Niet alleen komt er meer geld beschikbaar voor specialistische opleidingen. Ook krijgen mbo-scholen de mogelijkheid om zich exclusiever te onderscheiden als dé plek voor een bepaalde unieke vakopleiding. Daarnaast introduceert de minister een nieuw slot op de deur, zodat deze opleidingen nooit helemaal kunnen verdwijnen zolang er vraag blijft vanuit de arbeidsmarkt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):