woensdag, 4. maart 2015 - 19:04

OZB stijgt harder dan afgesproken

OZB stijgt harder dan afgesproken
Foto: fbf
Amersfoort

De Onroerende zaakbelasting (ozb) schiet dit jaar in gemeenten als Muiden, Veendam en Boekel met tientallen procenten omhoog. Gemiddeld over alle gemeenten stijgt de belasting op de eigen woning met 3,4% ten opzichte van 2014. Hiermee houden gemeenten zich niet aan de afspraak met het Rijk om dit jaar maximaal 3% meer belasting te innen bij huiseigenaren.

Vereniging Eigen Huis blijft bij de landelijke politiek aandringen op een duidelijk maximum voor de stijging van de ozb. De huidige afspraken bieden geen enkele mogelijkheid om gemeenten aan te pakken die de ozb sterk verhogen.

Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis reageert verbolgen op de uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. 'Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen. Gemeenten kunnen de belasting op het eigen huis zomaar van het ene op het andere jaar met tientallen procenten verhogen. Dat moet veranderen. In de discussie over een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied is dit voor ons een belangrijk punt.'

Koplopers moeten ozb-verhoging verantwoorden aan burgers

Huiseigenaren kunnen hebben vaak geen idee waarom de ozb in hun gemeente van het ene op het andere jaar sterk stijgt. Vereniging Eigen Huis stuurt daarom een brief naar alle 29 gemeenten waar de ozb dit jaar met 10% of meer stijgt. Daarin dringt de vereniging er bij deze gemeenten op aan dat zij hun inwoners uitleg en verantwoording geven over de belastingverhoging. Niet alleen over de verhoging voor dit jaar, maar ook over de ozb-ontwikkeling in de komende jaren en maatregelen die de gemeente neemt om toekomstige belastingverhogingen te beperken.

 

Provincie: